IKLAN KOMERSIAL

Khamis, 3 Mac 2011

JANGAN BUAT BERITA PALSU BURUK PADAHNYA

Xavier saman Free Malaysia Today dan wartawannya

Harakahdaily

SHAH ALAM, 3 Mac: Dr. Xavier Jayakumar, Exco Kerajaan Negeri Selangor (Adun Seri Andalas) telah mengarahkan peguam beliau Derek J. Fernandez melalui Tetuan Fernandez & Selvarajah untuk menyaman portal laman web Free Malaysia Today dan wartawannya B. Nantha Kumar.

Ini berikutan tersiarnya sebuah artikel oleh portal laman web tersebut pada 22 Februari bulan lepas bertajuk “Xavier Pleads To Be Retained As Exco” yang antara lain mengatakan bahawa ahli Exco berkenaan telah merayu kepada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dikekalkan dalam barisan Exco Negeri Selangor.

Dalam kenyataan media pada 24 Februari 2011 yang lepas, Dr. Xavier menafikan sekeras-kerasnya laporan itu dan sebaliknya mengatakan bahawa laporan tersebut berniat jahat untuk memburuk-buruk imej beliau sebagai Exco Negeri Selangor

Hari ini syarikat guaman itu telah menghantar Notis Tuntutan (Notice of Demand) kepada kedua-dua defendan tersebut agar memohon maaf dan menarik balik artikel dan membayar sejumlah kos gantirugi yang berpatutan dalam tempuh 7 hari dari tarikh notis tersebut.

Notis yang sama akan juga dihantar kepada akhbar berbahasa tamil, Tamil Nesan yang turut menyiarkan laporan yang sama pada 23 Februari yang lepas.

Dalam tuntutannya, Xevier menuntut agar laman web berkenaan menarik balik laporan itu dalam masa tujuh hari, memohon maaf, jaminan tidak akan mengulangi laporan sebegini dan membayar kos dan kerosakan akibat dari laporan itu sebanyak RM100,000.

Jika surat tuntutan ini tidak dijawab dalam masa tujuh hari, tindakan saman akan dimulakan ke atas laman web itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

silalah komen